Credite imobiliare

Creditele imobiliare le poți solicita atunci când vrei să cumperi prima locuintă sau ai nevoie de o casă noua, mai spațioasă sau îți dorești o casă de vacanță sau vrei sa renovezi, modernizezi sau să îți extinzi locuința sau să construiești.

Perioadă

5 - 30 ani

Valoare minimă
3000 EUR

Grad maxim de îndatorare
40-45%

Valoare minimă avans
0-35%

Venituri

eligibile*

 

 

Informații utile

Valoarea minimă a unui credit imobiliar este de 3.000 de euro (echivalentul în lei). Valoarea maximă a creditului ipotecar se calculează în raport cu capacitatea de rambursare a solicitantului (gradul de îndatorare) și în raport cu valoarea imobilului adus în garanție;
Avansul minim este între 0-35% pentru un credit imobiliar în lei. Se poate obține un credit imobiliar cu avans zero cu condiția să aduci în garanție un imobil suplimentar.

*Venituri eligibile: salarii (inclusiv prime, bonusuri și alte venituri asimilate salariilor), venituri din activități independente, venituri din dividende, pensii, chirii, drepturi de autor, contracte de management, salarii obținute în străinătate, diurne, etc.
Sunt acceptați codebitori la un credit imobiliar și pot aplica împreună cu solicitantul, fie: soț/soție, frați/surori, părinți, sau chiar orice altă persoană din afara familiei.

Gradul de îndatorare reprezintă totalul ratelor (inclusiv un procent de 5 % din limita maxima disponibilă pe cardul de credit) și ratele lunare pe care le vei plăti. Aceste rate aferente pot ajunge pâna la 40% - 45% din veniturile tale lunare.
Comisioanele și taxele bancare care se aplică la un credit imobiliar sunt în funcție de banca pe care o alegi. Acestea pot fi comisioane de analiză a dosarului de credit, comisioane de evaluare a imobilului adus în garanție, asigurarea imobilului, comisioane de administrare a contului, etc.

Durata creditului imobiliar se poate întinde de la 3 ani până la 30 de ani.


Documente necesare

Actele de identitate (CI) pentru solicitantul creditului, soția/soțul solicitantului de credit (dacă este căsătorit/ă); codebitor (dacă este cazul).
Certificat de căsătorie - pentru solicitantul de credit (dacă este cazul)
Actele de proprietate asupra imobilului pe care se pune ipotecă și/sau care se achiziționează prin credit imobiliar /ipotecar, precum și orice documente care sunt necesare pentru procesul de evaluare (releveu, plan cadastral, extras de carte funciară, etc).

unsplash-image
unsplash-image
logo-otpbank
logo-raiffeisen
logo-brd
logo-firstbank
logo-bancatransilvania